Telefon   +48 693 152 088

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

mask

Czym jest i jak działa agregat chłodniczy?

W chłodnictwie i klimatyzacji podstawą funkcjonowania wielu obiektów przemysłowych są agregaty chłodnicze. Podstawowym znanym wszystkim urządzeniem tego typu jest lodówka. Na czym polega działanie urządzeń chłodniczych?

Czym jest agregat chłodniczy?

Agregat potocznie zwany sprężarką to typ urządzenia, którego zadaniem jest generowanie i utrzymywanie niskiej temperatury wewnątrz zamkniętego szczelnie zbiornika.

Agregaty chłodnicze przemysłowe dzielą się na urządzenia absorpcyjne, skraplające, wody lodowej (oparte na glikolu).  Urządzenia wykorzystujące glikol cenione są za wysoki poziom skuteczności działania i bezawaryjne działanie. Sprawdzą się w centrach handlowych, czy też zakładach produkcyjnych. Agregaty absorpcyjne opierają swoje działanie na gazie ziemnym lub cieple opadowym. Są niezwykle tanie w eksploatacji. Trzeci typ urządzeń dedykowany jest do sklepów, barów, chłodni — wszędzie tam, gdzie niezbędne jest zapewnieni surowych parametrów temperaturowych. Spotyka się je zakładach produkcyjnych, przetwórniach, magazynach żywności, restauracjach, służbie zdrowia.

Jak działają agregaty chłodnicze przemysłowe?

Podstawowymi elementami budowy agregatów chłodniczych są skraplacz i parownik. Cały proces rozpoczyna się w parowniku, gdzie krąży tzw. czynnik roboczy (w większości układów jest to freon). Początkowo znajduje się on w stanie ciekłym. Jednak zabierając z komory chłodniczej ciepło, zaczyna parować i w tej „formie” trafia do sprężarki. Ta zwiększa jego ciśnienie, a przy okazji dodatkowo podnosi temperaturę. Czynnik trafia następnie do skraplacza – jak wskazuje sama nazwa, dochodzi tutaj do procesu skraplania, w wyniku którego gaz oddaje nagromadzone wcześniej ciepło. Gdy czynnik znów zmieni stan skupienia na ciekły, transportowany jest do tzw. zaworu dławiącego, którego zadaniem jest obniżenie ciśnienia płynu — wraz z nim temperatury, przez co znów będzie on mógł pobrać ciepło z otoczenia, zaraz po tym jak znów trafi do parownika.